Egy jó buli elengedhetetlen kelléke egy jó szendvics.

Szinte minden ember szeret partikra, bulikra, összejövetelekre járni. Egy jól megszervezett buliban adott a jó hangulat, szól a jó zene, kell a jó társaság, fontos a változatos italválaszték és persze nem utolsó sorban egy valamire való partin mindig vannak finomságok, mint például a szendvicsek. Ott vannak még a gyerekzsúrok is, hiszen senki sem azonnal felnőttnek születik, és addig részt kell venni néhány gyerek buliban is, egy zajos születésnapi gyerekzsúron.

Egy jól megszervezett bulinak az étel adja az egyik alapját, kell, hogy legyen mindig valami vendégváró falatka, egy kis harapnivaló. Éppen ezért ez az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legnépszerűbb harapnivaló a bulikon a szendvicsek. Könnyen és gyorsan otthon is elkészíthetők és elfogyaszthatók, és amennyiben nem akarnak az elkészítésükkel túl sok időt elfecsérelni az előkészületekkel, akkor egyszerűen megrendelhetők.

Persze egy igazi bulis szendvicset otthon elkészíteni a legjobb. Viszont egy buliban egy szendvicset is megfelelően fel kell öltöztetni, így a díszítése meghatározza a szendvics külsejét, amely egy buliban bármilyen különleges formát is ölthet, a parti jellegéhez igazodva. Nézzük meg elsőként talán a gyerekzsúrokat, azokat a partikat, amikor a leginkább színesen és változatosan díszíthetők a szendvicsek.

Ha belegondolnak, hogy egy friss zöldségből vagy gyümölcsből mennyi féle színt és alakot meg lehet formázni, akkor máris beindulhat a fantázia arra, hogy mit lehet kihozni egy szendvicsből, hogy szó szerint a bulihoz öltöztessék.Persze a legfontosabb mégis a szendvics ízvilága, hiszen, ha minőségi alapanyagokból és ízletesen vannak elkészítve, akkor az megadja az alaphangot. 

 Egy szendvics minden esetben legyen a buli stílusához illő, legyen elegáns vagy vidám, ötletes, kreatív, persze étvágygerjesztő, szemrevaló és igényes, és persze nem utolsó sorban legyen nagyon finom és ízletes.

A szendvicsek megállják a helyüket bármilyen buliban. Hozzátesznek az igazi partiélményhez, lehet szó zajos gyerekzsúrokról és szülinapokról, lehet szó leány vagy legénybúcsúról, vagy éppen egy baráti vagy családi kertipartiról, amikor nem sütögetnek, csak összejönnek dumálni egy nagyot, mindenkinek jól esik beleharapni egy ízletes szendvicsbe.

Nézzünk meg néhány ínycsiklandozó, gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptet. 

Mini szendvics bulira: Két centiméteres karikákra vágjuk a bagettet. Megkenjük tetszőleges szendvicskrémmel, ráteszünk egy kis salátalevelet, szalámit vagy sonkát vagy ízlés szerint felvágottat, sajtot, 1 karika főtt tojást, egy karika csemege uborkát, majd egy csepp majonézt vagy ketchupot ízlés szerint a legtetejére. Egy fogvájót szúrva a közepére összefogjuk a szendvicset. 10-15 perc alatt elkészíthető. Mindaddig készítjük, amíg van a hozzávalókból.

Bőség szendvics: A vöröshagymát serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk. A kenyérszeleteket is megpirítjuk és ízlés szerint megvajazzuk. A pirított kenyérszeletekre felhalmozzuk a pármai sonkát, rátesszük a cheddar sajtot, a pirított hagymát és a karikákra vágott csemegeuborkát. Ízlés szerint tegyünk rá valamilyen szószt, és utána fordítsuk egymásra a két szelet kenyeret és középen vágjuk ketté. 15-20 perc alatt elkészíthető.

Virslis falatkák: A mélyhűtött levelestésztát felengedjük, majd nyújtófával vékonyra nyújtjuk nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra, körülbelül 5-6 centiméter széles csíkokat vágunk belőle, amelyeket még tovább vágjuk háromszög formára. A háromszög formájú tésztába beletekerjük a virsliket. Felvert tojással megkenjük, majd a tetejét kevés szezámmaggal vagy reszelt sajttal megszórjuk, aztán forró, 180-200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta leveles lesz és zsemleszínűre pirul. Ez sütőtől függően kb. 10-15 perc lehet.

Tonhalkrémes szendvics: A ketchupot keverjük ki a szobahőmérsékletű margarinnal, és fűszerezzük az apróra vágott snidlinggel, pici sóval és ízlés szerint borssal. Óvatosan keverjük hozzá a lecsepegtetett tonhalat, ami lehet sós lében vagy olajban, ki melyiket szereti. Fogyasztás előtt 20-25 percig dermesszük a szendvicskrémet hűtőben. A tetejére két karika főtt tojás és egy-egy karika paradicsom vagy csemege uborka. Ízlés szerint egy kis reszelt parmezán forgács a csúcsra. Ajánlott kenyér a tálaláshoz: félbarna toast kenyér. Elkészítése 10 perc.

Mini klubszendvics: Pirítsuk meg a kenyérszeleteket. Keverjük össze a majonézt a ketchuppal és kenjük meg vele a megpirított kenyérszeleteket. A négy szeletet egyformán készítsük el. Tegyük egymásra a saláta levelet, a sajtot, a sonkát és az uborkát. Pakoljunk egymásra 2-2 szelet ilyen kenyeret, majd fedjük be a maradék 2 szelettel őket. Vagdossuk le a széleit, majd középen vágjuk őket ketté, hogy háromszög formát kapjunk. Ezután tűzzük össze őket fogpiszkálóval.

Mini csirkés hamburger: A csirkemell filéket középen bevágva a szokásos módon nyissuk szét. Szórjuk meg a filék mindkét oldalát csirkés fűszerrel, majd hagyjuk néhány percig állni benne. Majd süssük meg a csirkemell filéket kevés olajon egy serpenyőben. Ha készen vannak, pár percig pihentessük őket. Közben mossuk meg a salátát és a paradicsomot. A paradicsomokat vágjuk vékony szeletekre. A mini burger zsemléket vágjuk félbe és kicsit pirítsuk meg őket egy száraz serpenyőben. A zsemlék alját kenjük meg egy kis majonézzel, és erre tegyük a salátaleveleket és a paradicsomot. Majd helyezzük rájuk a csirkemell filéket. Erre tegyünk újabb szószt ízlés szerint, esetleg sajtot is, és majd tegyük rájuk a zsemlék tetejét. Tálaljunk hozzá sült burgonyát.

Házi hot dog: Tegyünk fel egy fazékban vizet forrni. Majd helyezzünk bele egy szitát, amelybe belerakhatjuk a hot dog kifliket. Gőzöljük át a kifliket lefedve, jó puhára. Majd a lobogó vízben főzzük meg a virsliket. Szeleteljük fel a csemege uborkákat, majd a virslivel együtt tegyük a kiflikbe. Szórjuk meg pirított hagymával, és nyomjunk rá majonézt és már tálalhatjuk is.

Ázsiai wrap szendvics: Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. A csíkokra vágott csirkemellet pirítsuk meg rajta. Enyhén sózzuk meg. Adjuk hozzá a joghurttal és egy pici vízzel kikevert ázsiai fűszerkeveréket. Kis-közepes lángon főzzük 5 percig. A vizet pótolhatjuk közben, de vigyázzunk, ne legyen nagyon híg a szósz. A tortilla lapokat melegítsük át egy kicsit egy serpenyőben, hogy jó puhák legyenek, de vigyázzunk, mert ha kiszáradnak eltörnek és nem lehet tekerni őket. Kenjük be őket egy kevés szósszal. Tegyük rájuk elosztva a húst, a csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Az avokádót vágjuk félbe, vegyük ki a magját és egy kanállal vájjuk ki a húsát. Tegyük azt is a szendvicsekre. Tekerjük fel jó szorosra őket, majd vágjuk félbe, hogy könnyebben tudjuk elfogyasztani.

Kolbászos ráksaslik: Vágjuk negyedekre a hagymákat. Tűzzük fel a nyársakra a rákokat váltva a kolbásszal és a hagymával. A rákokat kenjük meg egy kis olívaolajjal és közepes erősségű tűzön grillezzük meg mindkét oldalát a sasliknak 3-3 percig. Az olívabogyókat vágjuk közben apró darabokra és keverjük össze a puha margarinnal és az elmorzsolt fokhagymával. Kenjük meg a kenyereket vele.
Kínáljuk a saslikot a megkent szendvicskenyérrel. Jó tanács: Ha fából készült nyársat használunk a saslik készítéséhez, akkor érdemes a fanyársakat előtte meleg vízbe áztatni, hogy ne gyulladjanak meg a grillezés alatt.

Házi melegszendvics: A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük.  Lehűtjük, megpucoljuk, majd egy kis tálba összekockázzuk. A baconszalonnát apró kockákra vágjuk. A savanyú uborkát negyedekbe vágjuk, majd nagyon vékonyan elszeleteljük. A baconszalonnát egy pici olajon megpirítjuk. Ha kész van, hozzáadjuk a sertésmájkrémet, és jól kikeverjük. Hozzáadjuk a kockázott főtt tojást, csemege uborkát, és összekeverjük. Majd tejföllel krémesítjük. Ízlés szerinti mennyiségű mustárral és piros arannyal ízesítjük. Jól összekeverjük. A kenyérszeleteket megkenjük a krémmel, majd megszórjuk reszelt trappista sajttal. Majd minigrillsütőben szép pirosra sütjük.

 

Ezek a szendvicsek kivétel nélkül megadják egy jó buli hangulatát. Mindegy mi a bulizás célja és mihez kötik az alkalmat, egy jó buliban helye van a finom szendvicseknek. 

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek.