Más az a helyzet, amikor saját maguknak készítenek szendvicset, és más a helyzet, amikor vendégeket várnak, és a meghívottaknak szeretnének szendvicsek készítésével kedveskedni. Amennyiben vendégeket várnak, abban az esetben először is mindenképpen végig kell gondolni, hogy a meghívott vendégeknek mik az igényeik, milyen az ízlésük.

Figyelembe kell venni, hogy milyen ízvilágot preferálnak a leginkább és hogy vannak-e a meghívottak között vegetáriánusok, vagy esetleg olyan meghívottak is érkeznek, akik valamilyen alapanyagokra allergiásak. Ezek mind kiemelten fontos szempontok, mielőtt az érkező vendégeknek szendvicset készítenének.

 Ha a vendéglista megvan, akkor utána kell egy bevásárlólista, hogy miből szeretnék elkészíteni a szendvicseket, persze akár a hűtőben lévő élelmiszerek (f)elhasználására is kiváló alkalmat nyújt. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy személyenként hány darabbal szendviccsel készüljenek. Ez attól is függ, hogy van-e más harapnivaló is a vendégek részére.

Általában egy felnőtt ember egy tíz centiméter hosszúságú nyitott szendvicsből öt-hat darabot bizonyosan el fog fogyasztani, úgyhogy erre a mennyiségre minimálisan lehet kalkulálni fejenként.

Ha minden alapanyagot beszereztek és kéznél vannak, akkor jöhet a kreativitás.

A gyermekeknek, ha vannak a vendégek között, akkor érdemes külön kis falatkákat készíteni, amelyet egy szalámi vagy sonka alappal, esetlegesen a tojás és a sajt feltétekkel variálva, kevés kis díszítő zöldségekkel kiegészülve, és persze szószokkal, mint a majonéz vagy a ketchup, számtalan figura elkészíthető, amelybe biztosan szívesen és mosolyogva harapnak bele.

Sokan ma már az egészséges táplálkozás szabályainak a figyelembevételével készítik már a szendvicseiket is. Vannak, akik már arra is figyelnek, hogy azok az alapanyagok, amelyekből a szendvicseiket készítik, hozzáadott tartósítószert, adalékanyagot, és színezéket ne tartalmazzanak. Az allergénekre is figyelmet fordítanak, és akár gluténmentes kenyérből és laktózmentes feltétekből válogatják össze a hozzávalókat. Ma már szinte minden terméken fel van sorolva, hogy milyen allergéneket tartalmaznak. Ezzel is segítve a vásárlóknak a tájékozódásban.

A szendvicsek elkészítése még egy jó móka is lehet, főleg, ha többen készítik el őket, és estleg a gyerekeket is bevonják a folyamatba. Az otthoni, saját elfogyasztásra elkészített szendvicsek ötlettárháza egyszerűen kifogyhatatlan lehetőségeket kínálnak. Egy szendvics lehet nyitott vagy zárt, kicsi méretű, közepes vagy óriás szendvics, lehet könnyed vagy nehezebb, készíthetnek hideg vagy melegszendvicseket is. Egy szendvicset készíthetnek reggelire, tízóraira, tartalmasabb, ütősebb, nehezebb szendvicseket akár ebédre is, de uzsonnára vagy vacsorára egyaránt kiváló lehetőséget biztosítanak. 

A szendvicseket készíthetik különböző kenőkrémekkel, változatos feltétekkel variálva, és csak az ízlés és a fantázia szab határt az elkészítésüknek. Ha esetleg mégsem érzik magukban a kreativitást a gasztronómia ezen területén, akkor segítségükre lehetnek a különböző online recept oldalak, vagy esetleg néhány kifejezetten szendvicsek készítésével foglalkozó portál, esetleg egy-egy magazin vagy egy újság, ahonnan az egészen egyszerű szendvicsektől kezdve, egészen az ínyenc és különleges szendvicsekig mindenfajta recepteket találnak. 

Íme néhány weboldal, ahonnan finom szendvicsreceptek elkészítését tudják ellesni:

  • nosalty.hu
  • receptmuhely.hu
  • mindmegette.hu
  • cookpad.com/hu

Jó szórakozást és jó étvágyat kívánunk mindenkinek.