A szendvicsek árát sok különböző dolog határozza meg. A legelső talán mindig az, hogy saját kezűleg történik az elkészítése vagy pedig egy üzletben rendelik, vagy vásárolják meg. Járjuk körbe mindkét lehetőséget, kezdjük a kereskedelmi forgalomban megvásárolható szendvicsek költségeinek áttekintésével. 

Az árak természetesen tájékoztató jellegűek, és szolgáltatótól függően változhatnak.

A legolcsóbb, sima egyszerű svéd vagy nyitott szendvics, sonkás, májpástétomos vagy libazsíros, lilahagymás változatban már bizonyos helyeken 99.- Forintos áron rendelhető, Áfa nélkül. Azt hozzá kell tenni, hogy van egy tíz szendvicses minimum megrendelés fajtánként. A szendvicsek hossza, nagyságrendileg 10 centiméter, és 5-6 centiméter szélesek általában. Különböző feltétekkel rendelhetők, és azoknak megfelelően változik az ár is természetesen.

Nézzünk meg néhány példát a viszonyítás kedvéért.

Egy körözöttes vagy juhtúrós szendvics, valamint a tojáskrémes és a vegetáriánus szendvics (főtt tojással) egyaránt 215 forint darabonként.

Egy trappista sajtos szendvics 175 forint, a sonkás-sajtos szendvics 185 forint, a camembert sajtos 195 forint.

A téliszalámis, paprikás szalámis, sonkatekercses, pulykamelles carpaccio-s, házi kolbászos és a pulykamell sonkás szendvicsek 235 forintba kerülnek.

Ínyenceknek a lazacos és a fekete kaviáros szendvicsek 240 forintért rendelhetők. A szendvicsfalatkák egy kisebb fajtája a szendvicseknek, amely körülbelül 4-5 centiméter átmérőjű, és egy fogpiszkáló segítségével lehet legkönnyebben megfogni őket, ami amúgy bele van szúrva.

Ezeket leginkább bulikra, összejövetelekre, állófogadásokra vagy céges rendezvényekre szokták rendelni. Egy dobozban 100 darab falatka található, és minimum tíz különböző ízvilágban rendelhető.

Ez csak a megrendelő igényétől függ. Egy ilyen doboz ára nagyságrendileg 16-17.000 forinttól indul, Áfa nélkül. Persze lehet kevesebbet is rendelni, annak függvényében változik az ára is. A szendvicsek tartalmazhatnak allergén összetevőket, természetesen arra is van lehetőség, hogy a kenyér gluténmentes legyen, vagy az allergéneket helyettesítsék más megoldásokkal, de ezeknek mind külön költségei vannak. 

A nyitott szendvicsek között még kézműves szendvicseket is találhatunk, amelyek elkészítéséhez kivétel nélkül kiváló minőségű, friss és hazai alapanyagokat használnak fel, melyeket nagyon sok esetben bio gazdálkodásokból szereznek be.

Emiatt persze drágább az ára, aminőséget meg kell fizetni. A hagyományos és magyaros ízek mellett számos ínyencséget is kínálnak a megrendelők igényeihez alkalmazkodva.A kézműves szendvicsek már 298 forinttól rendelhetők, de a vegán szendvicsek is csak 310 forintos áron elérhetők.

A kézműves szendvicsek egészen más élményt tudnak nyújtani, mint az átlagos és egyszerű szendvicsek, általában elkészítésük során olyan alapanyagokkal dolgoznak, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat. Az igazi ínyencek a libamájas szendvicset 698 forintért, vagy a lazacos szendvicset 498 forintért rendelhetik meg. A kézműves szendvicsek között mindenki megtalálja a kedvencét.

A 190 – 298 forintos kiinduló ár nagyjából a piacon egységesnek mondható a nyitott szendvicsek kategóriájában, persze ez a normál feltétes és egyszerű salátás szendvicsekre vonatkozik. Ahogy a feltétek minősége és ízvilága halad az ínyenc kategória irányába, annak mértékében emelkednek a szendvicsek árai. A barna kenyérből készült termékek átlagosan 20 forinttal kerülnek többe, míg egy gluténmentes változatnál darabonként úgy 40 forinttal kell több költségre számolni. 

A koktélszendvicsek átlagosan 200-260 forinttól kezdődnek, és a feltétek, valamint az allergének figyelembevételével drágulnak az árak. 

A zárt szendvicsekről még eddig nem esett szó. Ebbe a kategóriába tartoznak a ciabatták, a stanglik és a bagettek, a mini molnárkák, a francia bagettek vagy éppen a croissant-ok, és a barna, rozsos bagettek is. A ciabatták olaszos nevükhöz méltó módon vannak elkészítve, egy pármai sonkás, egy prosciutto-s vagy egy tonhalas, mozzarellás ciabatta körülbelül 900 és 1300 forintba kerül, függően a benne lévő feltétektől. A bagettek és a croissant-ok ára is fajtájuktól és a felhasznált feltétektől függően változnak, 700 forinttól egészen 1300 forintig rendelhetők és fogyaszthatók.A mini molnárkák már 4-500 forinttól kaphatók a különböző üzletekben.  A sima téliszalámis zsemle, ami szintén egy zárt szendvics üzletektől függően 3-400 forintért, míg egy rántott húsos szendvics 5-600 forinttól kapható. 

Melegszendvicsek átlagosan már háromszáz forinttól kaphatók.

Az előre elkészített melegszendvicseket gyorsfagyasztott állapotban otthon is el lehet készíteni, de persze a frissen elkészített melegszendvicseknek mindig más az íze. Egy jó büfében vagy egy kisebb üzletben, gombakrémes, húskrémes vagy egy sonkás melegszendvicset már 3-400 forinttól lehet vásárolni.

Végezetül a teljesség igénye nélkül felsorolnánk néhány olyan weboldalt, ahonnan minőségi szendvicseket rendelhetnek:

  • duran.hu
  • szendvicsgyar.hu
  • clubszendvics.hu
  • party-co.hu
  • miniszendvics.hu
  • sonkatekercs.hu
  • borkaszendvics.hu

Jó étvágyat kívánunk a finom szendvicsekhez mindenkinek.